stapdoor_blog_wat_is_fijne_motoriiek

Wat is fijne motoriek?

Je fijne motoriek gaat om de bewegingen die je met je armen, handen en vingers maakt om voorwerpen vast te pakken en ze te kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld een flesje drinken pakken, de dop losdraaien en het flesje naar je mond brengen om eruit te drinken. Hiervoor moeten allerlei spieren goed samenwerken en gebruik je ook je ogen om visuele controle te hebben over wat je handen doen (oog-handcoördinatie).

Elke leerkracht kent wel kinderen waarbij de ontwikkeling van de fijne motoriek net wat minder soepel verloopt dan bij leeftijdsgenootjes. Dit zijn kinderen die extra stimulans en oefening nodig hebben. Denk maar aan de kleuter die nog niet zelf zijn jas aan kan doen of het kind in groep 2 dat een potlood nog met een vuistgreep vasthoudt. Er zijn ook kinderen in groep 3 die nog geen duidelijke handvoorkeur hebben. Deze kinderen zijn minder zelfredzaam en kunnen met allerlei spelletjes en werkjes niet goed meedoen. Het leren schrijven is voor hen ook heel moeilijk. 

Naast het pakken van voorwerpen met de hand en vingers zijn er ook fijnere bewegingen met de vingers mogelijk: het manipuleren. Manipuleren betekent dat je een klein voorwerp in de hand neemt en dat met de vingers van dezelfde hand in een positie brengt om er iets mee te kunnen doen. Bijvoorbeeld: een muntje oppakken van tafel en het draaien tussen je vingers om het in de gleuf van een spaarpot te kunnen doen. Of je horloge omdoen en het gespje vastmaken.

Als je kunt manipuleren met kleine voorwerpen word je handiger bij het gebruiken van gereedschappen zoals een pen of een schaar. Het manipuleren heb je ook nodig om klein en vloeiend te kunnen schrijven. Spelenderwijs leren peuters en kleuters verschillende grepen te gebruiken voor de spullen die ze pakken. Bijvoorbeeld: een stuiterbal met een balgreep: de vingers sluiten rondom de bal heen. Een knikker met een pincetgreep: tussen de toppen van duim en wijsvinger.

Het stimuleren van de ontwikkeling van de fijne motoriek en het oefenen van de vingerbewegingen is belangrijk. Je gebruikt je handen bij heel veel dagelijkse taken. In het boek FIJN! vind je in het eerste deel nog veel meer uitleg over de ontwikkeling van de fijne motoriek. En in het tweede deel veel ideeën om met materiaal dat in de klas voorhanden is de fijne motoriek extra te stimuleren. 

Deel dit bericht

FIJN van start

De scholen gaan weer beginnen. 
Om een FIJNe start te kunnen maken in de klas hebben we in de maand september een leuke actie. 

Bestel het boek FIJN! in september en
profiteer van 10 euro korting.

kortingscode: fijnvanstart

Deze website maakt gebruik van cookies.

Wij gebruiken cookies voor de beste website ervaring. Lees hier meer over in onze Privacy-verklaring